• Nr. 1 webshop van de Benelux
 • Hoge klanttevredenheid
 • Korting bij directe betaling
 • Duurzame productie

Overzicht bestelling

Winkelmand0
alle shops
TrafficSupply webshops Informatiebord.nl Oplaadpaal-Kopen.nl Scheepvaartbord.nl SnelheidsdisplayKopen.nl StraatmeubilairKopen.nl RookvrijTerrein.nl BuurtPreventiebord.nl HuisnummerpaalKopen.nl Hondenpoepbord.nl Veiligheidsbord.nl VerkeersspiegelKopen.nl Wegvakmarkering.nl Spoorwegbord.nl
 1. Home
 2. Stappenplan

WhatApp Buurtpreventie

WhatsApp Buurtpreventie is een burgerinitiatief om samen te werken aan een veilige woon- en leefomgeving. Een WhatsApp buurtpreventie groep kun je opzetten door samen met buurtbewoners een WhatsApp-groep te starten. Op die manier kun je samen de kans op een misdrijf verkleinen en de persoon die zich verdacht gedraagt laten weten dat hij of zij gezien is. Dit zijn bij voorkeur situaties waarbij 112 gebeld wordt, zoals babbeltrucs, woninginbraken, pogingen tot woninginbraak of woningovervallen.

Hoe pak je dat aan?


WhatApp Stappenplan

 1. Informeer in je buurt of er al een WhatsApp-groep actief is waarbij je je kunt aansluiten of stel met
  Inwoners van een straat of wijk samen een WhatsApp-groep samen.
   
 2. Een van de deelnemers is het ‘regielid’. Regieleden nemen het voortouw door in WhatsApp een groep aan te maken en alle nieuwe deelnemers met hun telefoonnummer toe te voegen.
  Het is ook mogelijk om als ‘regieleden’ een Whatappgroep van verschillende WhatsApp-groepen te vormen. Zodat je samen een groter preventiegebied maakt.
   
 3. Laat iedereen zien dat er een WhatApp-groep actief is door middel van bordenaan de weg en stickers op deuren. 


Aandachtspunten

 • De initiatiefnemers van de WhatsApp-groep moeten zelf een aantal regels bepalen met betrekking tot de invulling zoals, minimale leeftijd deelname bepalen, het minimale aantal deelnemers voordat een nieuwe groep van start gaat, etc.
   
 • Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de wijk.
   
 • WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
   
 • Meld verdachte situatie door gebruik te maken van SAAR.

  SAAR staat voor:
  Signaleren, het opmerken van een verdachte situatie
  Alarmeren, door middel van 112 de politie waarschuwen en vertellen wat je hebt gezien
  Appen, het doorgeven van je waarneming aan de groepsleden
  Reageren, aanspreken van de verdachte persoon dan wel het laten merken dat iemand gezien is.

  De bedoelingen is dat van de verdachte persoon zijn plannen verstoord worden. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon. Wil je dit, maar durf je niet alleen? Vraag iemand uit de groep om samen te gaan.
 • Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
   
 • Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
   
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
   
 • Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
   
 • Vermeld geen randzaken in de WhatsApp-groep, alleen berichten die betrekking hebben op de veiligheid  en verdachte situaties. Bij ‘vervuiling’ van de App is de kans groot dat mensen de groep verlaten.


Download Plan van Aanpak (PDF)

* Om borden aan de openbare weg te mogen plaatsen heb je een vergunning nodig van de eigenaar van de weg (bijvoorbeeld de gemeente of provincie).

Informatieverstrekking

TrafficSupply heeft de verstrekte informatie, die vermeld is op deze webstite, zo zorgvuldig mogelijk verzameld. Het is mogelijk dat er onjuistheden in de gegevens staan. TrafficSupply sluit iedere aansprakelijkheid uit voor schade die uit het gebruik van de verstrekte gegevens mocht ontstaan.